Suomalaisten D-vitamiininsaannista on ollut paljon polemiikkia.

Useimmat suomalaisasiantuntijat tuntuvat olevan sitä mieltä, että suomalaiset eivät saa alkuunkaan tarpeeksi D-vitamiinia talvikuukausina. Koska aurinko on D-vitamiinin pääasiallinen lähde, suomalaisten tulisi pimeinä talvikuukausina tankata D-vitamiinia rankalla kädellä pillerimuodossa.

Ruoka ei näiden asiantuntijoiden mukaan riitä D-vitamiinin lähteeksi – ei vaikka söisi lohta joka toinen päivä. Lisää löylyä D-vitamiiniväittelylle on lyönyt myös kanadalaistutkimus, jonka tulosten mukaan D-vitamiinin saantisuositukset on vuosien ajan laskettu väärin.

Liikaa vai liian vähän?

On kuitenkin myös asiantuntijoita, joiden mukaan suomalaiset saavat riittävästi D-vitamiinia ilman lisiäkin. He toteavat, että vitamiinilisät voivat itseasiassa olla haitallisia. THL:n tutkimusprofessori Suvi Virtanen varoittaa ylittämästä päivittäistä D-vitamiinin saantisuositusta: Hän painottaa ettei alle kymmenvuotiaiden tulisi saada D-vitamiinia yli 10:tä mikrogrammaa päivässä. Tätä vanhemmilla raja on 50 mikrogrammaa per päivä.

Toista ääripäätä edustaa Naistentautien ja synnytysten erikoislääkäri Hannu Vierola, joka toteaa että aikuiset voisivat hyvin ottaa päivittäin 50 mikrogramman D-vitamiinilisän. Farmakologian emeritusprofessori Ilari Paakkari väläyttää, että päivittäinen D-vitamiininsaanti voisi joidenkin tutkimusten valossa olla jopa 100 mikrogrammaa.

Ei varmaa vastausta

Tutkimusaineisto ei ole yksiselitteistä, ja D-vitamiinin vaikutuksilla on myös yksilöllisiä eroja. Jokaisen on siis paras tehdä omat johtopäätöksensä vitamiinilisien käytöstä.

Otatko sinä D-vitamiinia pillereinä talvikuukausina?

 

Katso myös: Lisää ruokaan ja terveyteen liittyviä juttuja

Lähde: Iltalehti

 


Ota 20 ilmaiskierrosta

Ei omaa rahaa, ei riskiä

  • Avaa pelitili Lucky Dinolle.
  • Saat heti ilman omaa rahaa 20 ilmaiskierrosta Narcos-peliin!
  • Tallettajille lisäksi jopa 400€ bonus + 100 ilmaiskierrosta lisää.

Kommentit

kommenttia