7 ruokaa, joita pidettiin epäterveellisinä, mutta ovat tänä päivänä superfoodeja

Ruokia tutkitaan jatkuvasti, ja monet ruoat ovat vuosien varrella saaneet niin jyrkkiä tuomioita kuin lämpimiä suosituksiakin.

Jotkin ruoat ovat tehneet tieteen silmissä täyskäännöksen: niitä on pidetty ensin erittäin epäterveellisinä, sitten superterveellisinä. Tässä seitsemän ”U-käännöksen tehnyttä” terveysruokaa.

1. Kookosöljy

Ennen kookosöljyä pidettiin huonona rasvana, joka nostaa kolesterolia. Nykyisin kookosöljyyn liittyvät negatiiviset mielikuvat elävät edelleen jossain määrin, mutta sitä ei tiedepiireissä pidetä enää alkuunkaan niin huonoa kuin aiemmin. Tuoreet tutkimukset itse asiassa kertovat, että kookosöljyn syöminen voi alentaa riskiä sairastua sydän- ja verisuonitauteihin.

2. Kahvi

Kofeiinia on pidetty joskus vähintäänkin epäilyttävänä ainesosana kahvissa. Nyttemmin on kuitenkin viitteitä siitä, että se voi jopa parantaa muistia ja auttaa muutenkin aivojen terveyden ylläpidossa.

3. Täysmaito

Eräässä tutkimuksessa todettiin, että täysmaitoa juovat lapset ovat keskimäärin laihempia kuin rasvatonta maitoa juovat!

4. Suola

Suolaa on pitkään pidetty lähestulkoon ”pahuuden ruumiillistumana”, sen liikakäytön vaaroista on paasattu vuosikymmeniä. Totuus kuitenkin on, että prosessoimaton meri- tai vuorisuola itseasiassa sisältää monia terveydelle tärkeitä hivenaineita, jotka virkistävät aineenvaihduntaa ja ehkäisevät jopa lihomista. Kohtuullisesti käytettynä, toki.

5. Suklaa

Aiemmin suklaasta varoiteltiin: Se aiheuttaa finnejä, lihottaa ja aiheuttaa närästystäkin. Nykyisin etenkin tummaa suklaata pidetään suorastaan superfoodina sen runsaan antioksidanttipitoisuuden johdosta.

6. Popcorn

Popcornia on totuttu pitämään roskaruokana. Nykyisin kuitenkin tiedetään, että popcornin polyfenolit ehkäisevät syöpiä ja sydäntauteja. Tässä on kuitenkin tärkeää huomata, että mikropoppis ja uppopaistettu popcorn eivät ole erityisen terveellisiä. Jos haluat valmistaa terveellistä popcornia, paista sitä itse ilman rasvaa.

7. Kananmuna

Kananmunien keltuaista pidettiin pitkään erittäin epäterveellisenä. Sen epäiltiin tukkivan suonet ja aiheuttavan sydänkohtauksia sekä nostavan kolesterolia. Nykyisin tiedetään, että kananmuna on luonnon muovaama tehopakkaus, jossa on hivenaineita ja proteiinia vaikka muille jakaa! Se itseasiassa laskee huonoa LDL-kolesterolia veressä, ja nostaa hyvälaatuista HDL-kolesterolia.

Lähde: Alternet