Oletko raskaana?

Onneksi olkoon! Tässä seitsemän ruokavinkkiä sinulle ja masuasukillesi.

7 ruoka-asiaa, jotka sinun tulisi tietää, jos olet raskaana:

1. Ruokavalion terveellisyys on tärkeämpää kuin koskaan aiemmin

Ruoka, jota syöt, ei enää päädy vain omaan vatsaasi. Pidä siis huolta, että syöt monipuolisesti vihanneksia, täysjyvätuotteita ja sopivasti proteiinia.

2. Syö foolihappopitoisia ruokia lapsesi aivojen kehittymistä tukeaksesi

Foolihappo on erityisen tärkeä hivenaine sikiön aivojen kehitykselle. Erityisen foolihappopitoisia ruokia ovat mm. pinaatti, parsakaali ja pavut.

3. Varmista riittävä raudan saanti ruokavaliostasi

Synnytyksen yhteydessä nainen menettää paljon verta. Veren mukana elimistöstä häviää rautaa – tärkeää hivenainetta, jonka puute voi johtaa anemiaan. Liha, kana ja kala ovat hyviä raudanlähteitä – suosi kuitenkin vähärasvaista ja mahdollisimman vähän prosessoitua luomulihaa. Jos et syö lihaa, niin raudansaanti kannattaa varmistaa lisäravintein.

4. Jätä alkoholi

Alkoholi vaikuttaa ihmisiin eri tavoin, eikä ”turvallista alkoholimäärää” tunneta. Alkoholi voi vaurioittaa sikiötä, joten raskauden ajaksi alkoholi kannattaa jättää kokonaan.

5. Tekeekö mielesi syödä jotain todella outoa, kuten savea?

Ei hätää, kyseessä voi olla yleinen raskausajan ilmiö nimeltä pica. Sen uskotaan liittyvän raudanpuutteeseen. Ota asia puheeksi lääkärisi kanssa, jos oudot mieliteot jatkuvat.

6. Varmista kalsiuminsaantisi, etenkin jos et syö lihaa

Etenkin vegaanit ovat vaaravyöhykkeessä kalsiuminsaannin suhteen. Tofu ja pähkinät ovat hyvä kalsiuminlähde vegetaristeille ja vegaaneille.

7. Kahvittelua ei tarvitse lopettaa, mutta…

Kahvin sisältämää kofeiinia on pidetty vaarallisena sikiön terveydelle. Nykytiedon valossa yksi kupillinen kahvia päivässä ei kuitenkaan aiheuta haittaa. Yhtä kupillista suurempien kahvimäärien nauttimisesta ja sikiön terveydestä ei ole tieteellistä varmuutta, joten kannattaa pitäytyä yhdessä kupillisessa per päivä.

 

Katso myös:

Lisää ruokaan ja terveyteen liittyviä juttuja

Lähde: BuzzFeed

Kommentit

kommenttia