Tässä seitsemän vinkkiä joilla teet vihannesruoistasi piirun verran terveellisempiä – ja vähennät samalla kalorimäärääkin!

1. Lisää riisin keitinveteen tilkka kookosöljyä

Srilankalaisten tiedemiesten mukaan kookosöljyn lisääminen riisin keitinveteen alentaa riisin kaloripitoisuutta jopa puoleen! Lue lisää tutkimuksesta täältä.

2. Raasta leipomukseesi sitruunankuorta

Sitruuna tuo taikinaan uusia makuja ja makeuttakin, mutta vähemmillä kaloreilla kuin jos käyttäisit pelkkää sokeria. Sitruunanmaku ei useinkaan erotu liian selkeästi, vaan tekee makuelämyksestä vivahteikkaamman.

3. Lämmitä vihanneksesi mikrossa

Kasvisten lämmittäminen mikrossa on ehkä hieman yllättäen terveellisin tapa lämmittää ne. Paistaminen ja grillaaminen synnyttävät kasvisten pintaan karsinogeenisia yhdisteitä ja keittäminen voi johtaa tärkeiden hivenaineiden liukenemiseen keitinveteen.

4. Korvaa voi omenapyreellä

Omenapyreellä voit korvata jopa puolet reseptin kaipaamasta ruokaöljystä tai voista. Näin saat leipomuksiisi lisää makua, vitamiineja ja antioksidantteja!

5. Jätä valmiit mausteseokset kauppaan

Mausteseoksiin on usein lisätty suolaa, koska oikeat mausteet ovat hieman suolaa arvokkaampia. Mausteseokset ovat kuitenkin kilohinnaltaan paljon kalliimpia kuin mausteet yksittäin ostettuna. Tee siis itse omat mausteseoksesi – tulos on terveellisempi ja edullisempi.

6. Pidä melonit huoneenlämmössä

USDA:n toteuttamassa tutkimuksessa havaittiin, että melonit sisältävät jopa tuplasti antioksidantteja silloin kun niitä säilytetään huoneenlämmössä. Kylmäsäilytyksessä ne menettävät merkittävän osan ravinteikkuudestaan.

7. Korvaa smetana ja majoneesi kreikkalaisella jogurtilla

Kreikkalainen jogurtti on erinomainen korvike reseptin kaipaamille smetanalle tai majoneesille, koska sen rakenne ja tekstuuri ovat hyvin samankaltaisia. Kreikkalaisessa jogurtissa on kuitenkin vähemmän kaloreita mutta enemmän proteiinia ja kalsiumia.

 

Katso myös:

Lisää keittiöniksejä

 

Lähde: RD

Kommentit

kommenttia