Ruoat saa kaupasta ja sähkön töpselistä – näinhän se nykyään menee. Moni ei tule ajatelleeksi, että ruoka myös kasvatetaan jossain – nykyään yleensä kaukaisessa ja lämpimässä maassa.

Tässä 10 tuttua elintarviketta joiden kasvatusmenetelmät saattavat yllättää. Klikkaa kunkin kasvin, hedelmän tai pähkinän nimeä niin näet ruoanlaittovinkkejä kyseisen herkun käyttämiseen ruoissa!

Suklaa / kaakao

Useimmat ehkä tietävät, että kaakao kasvaa kaakaopuussa. Mutta tiesitkö, että kaakaota valmistetaan oheisessa kuvassa näkyvien kaakaohedelmien sisällä olevista siemenistä? Kaakaopavut ovat siis itseasiassa siemeniä.

Maapähkinät

Maapähkinä on itseasiassa hernekasvi, jonka siemenet kasvavat maan alla – tästä nimi maapähkinä. Näitä maan alla kasvavia siemeniä kutsumme maapähkinöiksi.

Vanilja

Vanilja on kämmekkäkasvien heimoon kuuluva kiipijäkasvi, jonka varsin on useiden metrien mittainen. Vanilja myös kukkii kauniisti (kuten kuvassa alla). Vaniljamauste valmistetaan kasvin siemenkodista.

Ananas

Monet mieltävät, että ananas kasvaa puissa. Oikeasti ananas kasvaa noin metrin mittaiseksi, ja sitä kasvatetaan allaolevan kuvan näköisillä ananaspelloilla. Itse hedelmä on itseasiassa ananaskasvin kukinto, joka ei oikeasti edes ole hedelmä vaan epähedelmä!

Kiivi

Luulitko että kiivikin kasvaa puissa? Väärin! Kiivi on kiiviköynnös-nimisen köynnöskasvin hedelmä!

Pippuri

Pippuri on Intiasta peräisin oleva köynnöskasvi, jonka marjoista tuntemamme maustepippurit valmistetaan. Kun marjat ovat vielä vihreitä ja osin raakoja, niistä saadaan kuivattamalla viherpippuria. Mustapippuri valmistetaan myös raakana poimituista marjoista, mutta ne kypsytetään auringossa mustiksi. Valkopippurit sen sijaan valmistetaan kypsistä marjoista, joiden punertava kuori poistetaan ennen pippurien kuivaamista.

Mantelit

Manteli on 4 – 10 metriä korkeaksi kasvavan mantelipuun hedelmän (eli luumarjan) sisältävä löytyvä siemen.

Avokado

Avokado on siitä erikoinen hedelmä, että se sisältää huomattavasti enemmän rasvaa kuin moni muu hedelmä. Avokadon rasva on kuitenkin terveellistä, monityydyttymätöntä rasvaa. Avokadohedelmät kasvavat n. 20 metriä korkeissa avokadopuissa. Hedelmät kypsyvät vasta maahan pudottuaan.

Cashewpähkinät

Cashewpähkinät kasvavat tropiikissa munuaispuu(!)-nimisten puiden hedelmissä. Varsinainen cashewpähkinä kasvaa munuaispuun kasvattaman valehedelmän kärjessä, missä sitä suojaa vielä erittäin kova ja myrkyllinen kuori. Tämä kuori luonnollisesti poistetaan ennenkuin pähkinät lähtevät kauppojen hyllyille. Allaolevassa kuvassa valehedelmä (keltainen osa) ja valehedelmän kärki, jonka sisällä oikea cashewpähkinä lymyää.

Lähde: Diply

Kommentit

kommenttia