Päänsärkyä, rytmihäiriöitä, hiustenlähtöä, iho-ongelmia, borrelioosin kaltaisia oireita… Eräs yhdysvaltalainen tutkija on tehnyt havainnon joka voi saada monet innokkaat detox-kuurilaiset miettimään kuurinsa uusiksi: Suosikkivihannes lehtikaali näyttää nimittäin aiheuttavan vakavia terveyshaittoja runsain mitoin nautittuna.

 

Superfood voikin olla supermyrkyllinen?

Lehtikaalia on toitotettu pitkään suoranaiseksi ihmevihannekseksi: Se sisältää runsaasti mm. K-vitamiinia, kuitua, rautaa ja antioksidantteja. Hiljattain on kuitenkin paljastunut että lehtikaali – kuten myös muut kaalien sukuun kuuluvat vihannekset – imevät ympäristöstä luultua tehokkaammin todellisia supermyrkkyjä. Näistä myrkyistä vaarallisin on yhdiste nimeltä tallium: Yksi gramma talliumia riittää tappamaan aikuisen ihmisen.

 

Lehtikaalin talliumpitoisuus on toki hyvin pieni, joten isompikaan lehtikaalismoothie tuskin kellistää aikuista ihmistä. Molekyylibiologi Ernie Hubbardin mukaan ongelma piilee kuitenkin siinä että talliumin kaltaiset yhdisteet kertyvät kehoon ja aiheuttavat epämääräisiä mutta sitäkin kiusallisempia oireita.

Hubbard kertoo analysoineensa monien lehtikaalidetox-kuurin ottaneiden ihmisten verinäytteitä. Eräs näytteistä kuului päivittäin lehtikaalia syöneelle naiselle, joka oli alkanut selittämättömästi menettää hiuksiaan. Tutkimuksissa selvisi että hänen verenkierrossaan oli runsaasti talliumia, joka oli ilmiselvästi peräisin nimenomaan lehtikaalista. Hubbardin mukaan talliumpitoisuudet olivat säännönmukaisesti korkeita ns. detox-kuurilaisilla.

 

Kohtuus kunniaan

Ernie Hubbard ja muut tutkijat kuitenkin korostavat kohtuutta: Tavallisen kuluttajan ei ole syytä huolestua kaalien myrkkypitoisuuksista. Käytännössä kaikessa on kuitenkin nykyään myrkkyjä – jopa tietokonehiiressä jota pidät juuri kädessäsi. Kaalien – kuten kaikkien muidenkin ruokien – osalta kannattaa kuitenkin pitäytyä kohtuudessa ja syödä monipuolisesti.

 

 

terveysnappi

 

 

Lähde: Craftmanship / Kauppalehti

Kuva: Coyau

Kommentit

kommenttia