Voiko homeen vain leikata pois ja syödä vanhan mutta muuten hyvältä näyttävän ruoan?

Riippuu tapauksesta. Tässä kuusi ruokaa ja miten niihin kannattaa suhtautua.

1. Nakit

Näkyvä home kasvaa huomattavasti hitaammin kuin bakteerit, joten nakki on pilalla siinä vaiheessa kun pinnalle nousee homesientä. Sama pätee muihinkin lihatuotteisiin.

2. Salami ja muut kovat kuivalihat

Joidenkin kuivalihojen pinnalla on ohut kerros hometta, joka on yleensä väliltään valkoista tai hyvin vaaleaa. Tämä on normaalia – sitä voi verrata homejuustossa olevaan homeeseen. Jos kuivalihaan alkaa tulla ylimääräisiä, eri värisiä täpliä, on aika heittää se pois.

3. Pasta

Keitetty pasta sekä muut vastaavanlaiset kosteat ruoat ovat homehduttuaan syömäkelvottomia. Home on ehtinyt ulottaa juurensa syvälle annokseen siinä vaiheessa kun se tulee pinnalle näkyviin.

4. Kovat juustot (esim. cheddar)

Cheddarin kaltaiset kovat juustot ovat syötäväksi kelpaavia vielä homehduttuaankin. Leikkaa kuitenkin reilusti juustoa pois homepilkun ympäriltä – vähintään pari-kolme senttiä, jotta homekasvuston juuretkin lähtevät irti. Yltä päältä homehtunutta juustoa ei tietenkään kannata syödä.

5. Homejuusto

Homejuustoja valmistetaan kasvattamalla syötäväksi kelpaavaa hometta niiden pinnalla. Toki homejuustokin pahenee ja voi saada epäterveellistä hometta pintaansa. Jos huomaat normaalista poikkeavaa homekasvustoa homejuuston pinnalla, koko juusto kannattaa heittää pois (koska useimmat homejuustot ovat varsin kostearakenteisia).

6. Leipä

Jos paahtoleipään on tullut homepilkkuja, kannattaa se heittää pois. Homesienen kasvusto on luultavasti levinnyt leivän huokoisissa rakenteissa jo huomattavan laajalle jos pinnalle ilmestyy hometta.

 

 

terveysnappi

 

 

Lähde: Health

Kommentit

kommenttia