Trendikkäitä ruokavalioja tulee ja menee. Tällä hetkellä yksi kuumimmista trendiruokavalioista on gluteenittomuus, jonka ovat omaksuneet myös monet muut kuin gluteeniallergikot ja keliaakikot. Monet eivät edes tiedä mitä gluteeni on, mutta ovat gluteenittomalla silti.

Nyt gluteenittomuus on saanut kilpailijan, ruokatrendin jota kutsutaan intuitiiviseksi syömiseksi. Ideana on yksinkertaisesti se, että oma kroppa tietää mitä se kulloinkin tarvitsee. Ei asia toki ihan niin yksinkertainen ole – jos olisi, niin aiheesta olisi vaikea saada kaupaksi kirjoja.

Kiteytetty ajatus intuitiivisen syömisen takana on kuunnella omaa kehoaan erityisen tarkasti: millaiseksi oloni tulee hampurilaisaterian jälkeen? Hampurilaisateria voi olla ok silloin tällöin, mutta intuitiivisesti syömiseen suhtautuvat osaavat kompensoida rasvaisen aterian paastoamalla tai keventämällä ruokavaliotaan mässäilyn jälkeen. Intuitiiviset syöjät siis virittävät kehonsa ikään kuin tarkemmalle taajuudelle syömisen suhteen – ennen syömistä, sen aikana ja sen jälkeen.

Intuitiivista syömistä on tutkittu jonkin verran myös tieteellisesti, ja tutkimustulokset ovat lupaavia: intuitiivinen syöminen näyttää toimivan. Oli miten oli, tuskin siihen on vastaansanomista että omaa kehoaan voi aina kuunnella hieman tarkemmin. Samalla voi syödä mitä haluaa, kunhan tekee sen intuitiivisesti. Nerokasta!

 

Lähde: NyMag

Kuva: USDA

Katso myös:

Kommentit

kommenttia