Kuitupitoinen ruoka on hyvästä!

Kuitupitoisten ruokien terveyttä edistävät ominaisuudet tuskin tulevat kenellekään enää yllätyksenä, mutta nyt niiden terveellisyys saa tukea jälleen uudesta tieteellisestä tutkimuksesta.

Lontoon Imperial Collegessa suoritetussa tutkimuksessa 20 amerikkalaista koehenkilöä vaihtoivat kahdeksi viikoksi ruokavalionsa perinteisen eteläafrikkalaisen ruokavalion mukaiseksi. Kyseiseen ruokavalioon kuuluu paljon kasviksia, hedelmiä ja palkokasveja, mutta hyvin vähän punaista lihaa.

Tutkijat rekrytoivat koetta varten myös 20 vapaaehtoista eteläafrikkalaista, jotka vaihtoivat kahdeksi viikoksi ruokavalionsa länsimaisille tyypilliseen: se sisälsi paljon lihaa ja vehnää, mutta hyvin vähän kasviksia.

Suolistosyöpäindikaattoreissa selkeitä muutoksia jo kahdessa viikossa

Kaikki koehenkilöt kävivät suolistokuvauksissa ennen tutkimuksen alkamista. Yli puolella yhdysvaltalaisista koehenkilöistä havaittiin suolistoissa polyyppeja ja tulehdusta – molemmat suolistosyövän riskitekijöitä. Eteläafrikkalaisten koehenkilöiden suolistoista ei löytynyt kumpiakaan.

Jo kaksi viikkoa ruokavaliomuutosten jälkeen tutkijat havaitsivat, että kuitupitoisemman ruokavalion omaksuneiden yhdysvaltalaisten suolistojen terveys oli kohentunut merkittävästi. Etenkin tulehdusarvot olivat laskeneet. Eteläafrikkalaisilla koehenkilöillä puolestaan tulehdustasot olivat nousseet lähes samoihin lukemiin kuin yhdysvaltalaisilla ennen tutkimusta.

Tutkijat ovat hämmästyneitä tutkimuksen tuloksista ja  nopeudesta jolla ruokavaliomuutokset vaikuttavat suolistoon. Tutkijat uskovat, että avainasemassa on butyraatti-niminen yhdiste, jota syntyy sivutuotteena kun suolisto käsittelee ravintokuitua. Butyraatilla on aiemmissa tutkimuksissa havaittu syöpää ehkäiseviä ominaisuuksia.

Näin koehenkilöt söivät

Eteläafrikkalaista ruokavaliota noudattavat yhdysvaltalaiset söivät maissipihvejä, pinaattia ja paprikaa aamiaiseksi, corn dogeja, paistettuja perunoita ja mangoa lounaaksi sekä okraa, tomaattia, maissimuffinsseja ja papuja päivälliseksi.

Eteläafrikkalaiset koehenkilöt söivät puolestaan makkaraa ja lettuja aamiaiseksi, hampurilaista ja ranskanperunoita lounaaksi sekä lihamureketta ja riisiä päivälliseksi.

 

Katso myös:

Lisää ruokaan ja terveyteen liittyviä juttuja

 

Lähde: Independent

Kommentit

kommenttia