Pestäänkö teidän perheessä kaikki tiskit astianpesukoneessa?

Ei ehkä kannattaisi, ainakin jos uskomme Pediatrics-lehdessä julkaistua ruotsalaistutkimusta. Tutkimuksessa seurattiin yli tuhatta ruotsalaista perhettä, joissa kaikissa oli alakouluikäisiä lapsia.

Tutkimuksessa havaittiin, että niissä perheissä joissa tiskejä pestiin käsin oli lapsilla vähemmän allergioita kuin niissä perheissä joissa vannottiin pelkän astianpesukoneen nimiin. Kutiavaa atooppista ekseemaa esiintyi käsintiskaavissa perheissä noin 23 prosentilla lapsista, kun taas astianpesukoneperheissä luku oli noin 38 %. Ero oli siis varsin merkittävä.

Käsin peseminen toimii osana bakteerisiedätyshoitoa

Tutkijat uskovat, että tulos selittyy niinsanotulla hygieniahypoteesilla. Sen mukaan monet allergiat ja iho-oireet johtuvat arjen liiasta kliinisyydestä ja puhtaudesta.

Astioiden tiskaaminen käsin altistaa lapset bakteereille kahdessakin vaiheessa: Tiskatessa ja syötäessä hieman konepestyjä lautasia likaisemmilta lautasilta. Käsin tiskaaminen ei tunnetusti ole yhtä tehokas puhdistamistapa kuin konepesu, mutta lautasten pintaan jäävät epäpuhtaudet ovatkin siis tuoreen tutkimuksen valossa positiivinen asia lapsen vastustuskyvyn kehittymisen kannalta.

Ei siis kannata kiirehtiä kaikkia lautasia ja aterimia ruokailun jälkeen suoraan tiskikoneeseen, vaan tiskata ainakin osa käsin!

Tiskaatko sinä käsin vai tiskikoneella? Kommentoi alla!


Katso myös:
Lisää ruokaan ja terveyteen liittyviä juttuja
Keittiö- ja ruoanlaittoniksejä

Lähde: Iltalehti