Proteiinipitoiset ruokavaliot ovat yleistyneet viimevuosina merkittävästi.

Niissä voi olla kuitenkin muutama merkittävä ongelma, etenkin, jos ei ole tarkkana mitä proteiineja syö.

Tässä viisi asiaa jotka voivat seurata huolimattomasti suunnitellusti karppausdieetistä.

1. Henkesi alkaa haista

Jos viet karppauksen äärimmäisyyksiin asti, niin kehosi alkaa polttaa hiilihydraattien sijaan rasvaa. Rasvan polttamisessa elimistöstäsi purkautuu – molemmista päistä – ketoniyhdisteitä sisältäviä höyryjä, jotka haisevat erityisen pahalle. Hajuihin ei auta edes hampaiden huolellinen harjaus tai hammaslangan käyttö.

2. Masennusoireet valtaavat mielesi

Aivot kaipaavat hiilihydraatteja. Jos korvaat hiilihydraatit täysin proteiinilla, aivosi eivät pysty enää tuottamaan hyvänolonhormoni serotoniinia. Tämä johtaa ärtyneisyyteen, vetämättömyyteen ja ajan myötä myös masennusoireisiin.

Eräässä australialaistutkimuksessa havaittiin että karppaavat laihduttajat saavuttivat samanlaisia tuloksia kuin perinteisemmin menetelmin laihduttavat koehenkilöt, mutta karppaajat vain olivat jatkuvasti ärtyneempiä.

3. Munuaisesi voivat ylirasittua

Proteiinin mukana saat kehoosi myös typpeä, joka kulkeutuu munuaistesi läpi virtsana ulos. Jos ravintosi on hyvin proteiinivoittoista, voi typen määrä käydä niin suureksi että munuaisesi rasittuvat suodattaessaan sitä pois. Äärimmäisissä tilanteissa tämä voi johtaa munuaisvaurioihin.

4. Vatsavaivat

Eläinproteiinipainotteinen ruokavalio ei sisällä välttämättä riittävästi ravintokuitua. Etenkin suolisto kaipaa ravintokuitua pysyäkseen kunnossa – kuidun puute voi johtaa ummetukseen ja muihin vatsavaivoihin. Vatsavaivat ovat yksi karppaajien yleisimmistä vaivoista.

5. Saatat lihoa

Eräässä tutkimuksessa havaittiin että paljon proteiinia syövistä ihmisistä tulee keskimääräistä todennäköisemmin ylipainoisia – todennäköisyys oli jopa 90% suurempi näiden ihmisten kohdalla.

Jos siis suosit proteiinipitoista ruokavaliota, niin on erityisen tärkeää varmistaa että proteiinit ovat hyvälaatuisia ja terveellisiä. Esimerkiksi lohi ja kana ovat hyviä ja kaloripitoisuudeltaan kevyitä proteiininlähteitä. Katso täältä lohi– ja kanaherkkuja!

 

 

terveysnappi

 

 

Lähde: Womens Health

Kommentit

kommenttia