Onko voi epäterveellistä?

Tuoreimmat tutkimukset kertovat, että kohtuukäytettynä voi, kananmuna ja muut luonnolliset tyydyttyneen rasvan lähteet eivät olekaan syypäitä veren kolesterolitason nousuun ja sydänsairauksiin. Lyhyt vastaus siis on, että voi ei ole epäterveellistä kohtuullisesti käytettynä.

Mutta tämä ei ole aivan koko totuus. Vaikka voi ja tyydyttyneet rasvat ovat viimeakoina saaneet eräänlaisen synninpäästön, niiden suhteen tulisi silti säilyttää maltti. Tyydyttyneet rasvahapot ovat erittäin energiapitoisia, ja etenkin ranskanperunoiden tai valkoisen vehnäjauhon kanssa nautittuna ne voivat johtaa ylipainon kertymiseen ja terveyden heikkenemiseen.

 

Mitä sitten tulisi syödä – ja mitä ei?

Tiedeyhteisö on varsin yksimielinen siitä että ns. välimerellinen ruokavalio on lähes optimaalinen ruokavalio terveyden kannalta. Välimerelliseen ruokavalioon kuuluu paljon tyydyttymättömiä rasvoja, joita saa mm. kalasta ja oliiviöljystä. Välimerelliseen ruokavalioon kuuluu myös paljon kasviksia, vähän punaista lihaa ja myös tilkka punaviinia ruoan kanssa sallitaan.

Tiedeyhteisö on myös yksimielinen yhdestä raaka-aineesta jota tulisi välttää aina kun mahdollista: transrasvat. Transrasvoja syntyy elintarviketeollisuudessa kun ruokaöljyjä hydrogenoidaan. Monissa kekseissä, ranskanperunoissa ja sipseissä on transrasvoja – katso täältä koko lista ruoista joita kannattaa transrasvojen vuoksi välttää.

 

 

Katso myös:

Välimerellisiä herkkuja

 

 

Lähde: Independent

Kuva: Thomas Bjorkan

Kommentit

kommenttia