Moni eläköitynyt löytää elämäänsä sisältöä alkoholin parista.

Jopa siinä määrin, että se muodostuu ongelmaksi. Miksi näin on?

Tässä neljä syytä.

1. Elämänsisältö voi hävitä työn myötä

Työ on suomalaisille tärkeä asia – viehän se usein yli puolet valveillaoloajasta. Kun työ yhtäkkiä häviää, voi syntyä vahva merkityksettömyyden tunne. Tunnetta voi vahvistaa yksinäisyys, kun puoliso on mahdollisesti vielä töissä ja lapsetkin ovat jo itsenäistyneet. Alkoholi on helppo lääke paikkaamaan tekemättömyydestä kumpuavaa ahdistusta.

2. Sairaudet ja iän tuomat vaivat

Eläkeiässä erilaiset kolotukset ja vaivat lisääntyvät, minkä seurauksena voi syntyä myös houkutus käyttää alkoholia eräänlaisena kipulääkkeenä.

3. Unettomuus

Moni tuore eläkeläinen kärsii unettomuudesta. Tämä voi johtua osin eläkkeellejäämisen tuomasta elämänmuutoksesta, mutta myös siitä että ihmisen luontainen unentarve alenee iän myötä. Tämän vuoksi moni eläkeläinen ottaa ryypyn ennen nukkumaanmenoa. Alkoholi rentouttaa keskushermostoa ja auttaa nukahtamaan, mutta samalla se voi heikentää unenlaatua.

4. ”Jatkuva lauantai”

Eläkkeellejäämisen jälkeen jokainen päivä voi alkaa ”tuntua lauantailta” – etenkin jos työelämässä on ollut tapana ”nollata” viikko ottamalla reilummin alkoholia perjantaina tai lauantaina. THL:n mukaan aiempi alkoholinkäyttöhistoria ennustaakin kaikkein tarkimmin alkoholinkulutusta myös eläkeiässä.

Ei kuitenkaan pelkästään huono asia

THL:n suositus 65 vuotta täyttäneille on enintään 7 alkoholiannosta viikossa ja enintään 2 annosta kerralla. Mediassa keskitytäänkin yleensä eläkeläisten alkoholinkulutuksen riskirajoihin ja liikakulutukseen, mutta tämä ei ole koko totuus. Myös eläkeiässä oleville pienestä alkoholinkulutuksesta näyttää nimittäin olevan tietynlaista hyötyä: Alkoholi voi edistää sosiaalista elämää ja alentaa jopa verenpainetta.

On siis syytä muistaa tässäkin asiassa vanha viisaus: kohtuus kaikessa.

 

Katso myös:

Lisää asiaa alkoholista

 

Lähde: THL, Seura