Pikaruokaravintoloiden mainonnassa pyritään nykyään korostamaan ruoan keveyttä ja jopa sen terveellisyyttä. Muun muassa vihreät värit ja salaatinlehdet ovat näkyvästi kuvissa esillä.

Preventing Chronic Diseases -lehdessä julkaistussa tutkimuksessa selvitettiin miten pikaruoka on oikeasti muuttunut aikavälillä 1996 – 2013. Tulos oli karu: Annosten sisältö ja koko ovat muuttuneet olemattoman vähän. Tutkimuksessa verrattiin annosten energia-, suola- ja rasvapitoisuutta, jotka olivat siis kaikki pysyneet jotakuinkin ennallaan viime vuosikymmeninä.

 

Ainoa valonpilkahdus: transrasvat

Yhden positiivisen havainnon tutkijat sentään tekivät: Transrasvan määrä oli pudonnut rajusti ranskanperunoissa. Tämä selittyy tutkijoiden mukaan lainsäädännön tiukentumisella transrasvojen kohdalla. Transrasvat ovat hyvin epäterveellisiä rasvoja joita syntyy herkästi ranskanperunoita uppopaistettaessa.

 

Tutkijoiden varoitus: Edelleen liikaa kaloreita ja suolaa

Tutkijat korostavat, että pikaruoka-annokset ovat edelleen erittäin epäterveellisiä. Esimerkiksi yhdestä juustohampurilaisateriasta voi helposti saada yli puolet päivän energiatarpeesta ja koko päivän maksimikiintiön verran suolaa.

 

Syötkö sinä usein pikaruokaa? Huolestuttaako pikaruoan terveellisyys? Kommentoi!

 

 

Katso myös: Lisää ruokaan ja terveyteen liittyviä juttuja

 

Lähde: Iltalehti

Kuva: Evan-Amos