Helsingin Sanomat kirjoittaa, että vuosi 2015 oli mitä todennäköisimmin viimeinen halpojen pääsiäismunien vuosi. Tämä johtuu siitä, että kaakaon (suklaan pääraaka-aineen) hinnassa on voimakkaita nousupaineita.

Tässä kolme tärkeintä syytä miksi näin on.

1. Kulutus lisääntyy maailmalla räjähdysmäisesti

Suklaan kysyntä on kasvanut mm. Kiinassa, Vietnamissa ja muissa nousevissa talouksissa jopa satojen prosenttien vuosivauhtia. Kehittyvien talouksien kuluttajat ovat vasta päässeet suklaan makuun ja epäilemättä kirivät lähivuosikymmeninä lähelle Euroopan herkkusuiden suklaakulutusmääriä.

2. Kaakaon tuotanto näivettyy

Suklaan kulutus kasvaa, mutta kaakaon tuotanto ei. Itse asiassa kaakaonviljelijät ovat monin paikoin luopumassa elinkeinostaan Länsi-Afrikassa, missä tuotetaan 60 – 70 % maailman kaakaosta. Kaakaoplantaaseja muutetaan paremmin tuottaviksi kumi- ja kahviplantaaseiksi, ja monet viljelijät lähtevät myös kaupunkeihin parempien tienestien perässä. Kun suklaan tuottajahinnat joskus lähtevät nousuun, kumi- ja kahviplantaaseja ei aivan yhtäkkiä muuteta takaisin kaakaoplantaaseiksi.

3. Huonot palkat ja lapsityövoima

Suklaafirmat ovat pitkään polkeneet omilla kaakaoplantaaseillaan työskentelevien viljelijöiden palkkoja: Keskimääräinen kaakaonviljelijä ansaitsee noin kaksi euroa päivässä. Erittäin heikko palkkataso on osaltaan johtanut lapsityövoiman käytön yleistymiseen plantaaseilla. Viime vuosina suoritetut lapsityövoiman vastaiset kampanjat ovat kuitenkin vähentäneet lapsityön määrää, mutta samalla tuotantoluvut ovat laskeneet entisestään.


Katso myös:
Suklaaherkkuja
Kaakaoherkkuja

Lähde: HS / Telegraph
Kuva: Evan Amos

Kommentit

kommenttia