Makua kehiin – syö näitä ruokia!

Japanilaistutkimuksen mukaan iän myötä tapahtuva umami-makuaistin heikentyminen johtaa usein iäkkäiden potilaiden syömättömyyteen, aliravitsemukseen, laihtumiseen ja yleisterveyden heikkenemiseen.

Umami tarkoittaa yhtä viidestä ihmisen aistimasta perusmausta. Sitä voi kuvailla ”lihaisaksi” tai ”ruokahalua herättäväksi mauksi”. Umamia sanotaan esiintyvän esimerkiksi hyvin kypsytetyissä tomaateissa, lihassa ja juustoissa.

Tutkimuksen koehenkilöinä olleiden, syömättömyydestä ja aliravitsemuksesta kärsivien vanhusten todettiin maistavan edelleen neljää muuta perusmakua – makeaa, suolaista, karvasta ja hapanta – mutta umamin aistiminen oli useimmilla vanhuksilla heikentynyt oleellisesti. Kun näille vanhuksille juotettiin umamilla rikastettua merileväteetä, moni heistä sai ruokahalunsa takaisin, minkä johdosta paino alkoi jälleen nousta ja elämänlaatu parantua.

Tohokun yliopiston tutkija Takashi Sasano kertoo The Independent-lehden haastattelussa, että umami-makuaistin ja fyysisen kunnon välillä näyttää olevan vahva yhteys. Sasanon mukaan tämä saattaa johtua mm. siitä, että umami-makuaistilla on tärkeä tehtävä syljenmuodostukselle suussa. Ilman riittävää syljenmuodostusta makuaistimus heikkenee ja nieleminen vaikeutuu.

Umamia lautaselle

Umamipitoisia ruokia kannattaa siis syödä – miksei jo nuoremmallakin iällä – mutta erityisesti vanhempana. Tässä ruokia joissa on runsaasti umamia – klikkaa kunkin nimeä niin näet resepti-ideoita: Kalaruoat (erityisesti lohi), liharuoat, sienet, uunitomaatit, pinaatti, juustot, katkaravut ja soijakastike.


Katso myös:
Lisää ruokaan ja terveyteen liittyviä juttuja

Lähde: Independent

Kommentit

kommenttia