Käsien peseminen on yksi tehokkaimmista tavoista välttää vakaviakin bakteeri-infektioita.

Käsien peseminen on myös jotain mikä opitaan jo aivan pienenä lapsena. Tutkimus kuitenkin kertoo että tämä elämän perustaito on monelta aikuiselta tyystin hukassa.

Väitämme pesevämme, mutta emme oikeasti pese

Amerikkalaistutkimus kertoo, että 94 – 96 % ihmistä kertoo pesevänsä kätensä aina vessassa käytyään. Kun samaisten henkilöiden käyttäytymistä sitten seurattiin salaa julkisissa wc-tiloissa, havaittiin että naisista 61 prosenttia ja miehistä 37 prosenttia pesi kätensä wc:ssä asioituaan.

Kun tutkijat lisäsivät wc-tilaan käsien pesemisestä huomauttavan kyltin, luku nousi naisilla 97 prosenttiin. Miesten kohdalla kyltin lisääminen aiheutti erikoisen kapinailmiön: käsienpesijöiden määrä putosi 35 prosenttiin. Tutkijat hämmästyivät havainnosta eivätkä pysty selittämään sitä.

Oikeaoppinen käsienpesutekniikka

Miten kädet sitten tulisi pestä jotta bakteereista pääsisi parhaiten eroon?

Tieteellinen tieto kertoo, että käsienpesuun kannattaa varata 15 – 30 sekuntia aikaa tyypillisen viiden sekunnin sijaan. Nestesaippua on tehokkaampaa kuin saippuapalan käyttäminen, koska sen avulla on mahdollista puhdistaa ihon uurteet ja kynnenaluset tehokkaammin. On myös havaittu, että käsien kuivaaminen paperipyyhkeisiin on hygieenisempi vaihtoehto kuin tavallisen käsipyyhkeen käyttäminen.

Pesetkö sinä aina kätesi vessassakäynnin jälkeen ja ennen ruoanlaittoa?

 

 

terveysnappi

 

 

Lähde: Daily Mail

Kommentit

kommenttia