Huonovointisuus voi johtua lukuisista syistä, mutta yleensä salaisuus piilee ruokavaliossa, elämäntavoissa tai flunssassa.

Aina ei kuitenkaan kannata tuudittautua ja sanoa itselleen, että kyllä tämä tästä menee ohi aikanaan, sillä jotkin oireet voivat olla merkki vakavammasta sairaudesta.

Siksi on tärkeää olla tietoinen siitä, milloin tulisi hakeutua lääkäriin.

Yksi melko yleinen sairaus on kilpirauhasiin liittyvä sairaus. Suurin osa ei kuitenkaan välttämättä tajua kärsivänsä siitä, sillä oireet voivat vaihdella laidasta laitaan ja vaikuttaa täysin tavallisilta.

Tähän artikkeliin on koottu 11 merkkiä, jotka voivat olla merkki kilpirauhassairaudesta.

1. Väsymys tai uupumus

Väsymys voi johtua monista tekijöistä. Jos uni ei kuitenkaan auta ja tunnet itsesi edelleen todella väsyneeksi, niin syy saattaa piileä kilpirauhasissa.

2. Keskittymisvaikeudet

Aikainen merkki kilpirauhassairaudesta on keskittymisvaikeus. Saatat tuntea olosi sekavaksi ja henkisesti laiskaksi. Sairauden jatkuessa pidempään tämä voi vaikuttaa negatiivisesti myös muistiisi.

3. Masennus

Kilpirauhasen toiminta vaikuttaa myös tunne-elämään ja mielialaan. Mielialasi saattaa vaihdella äkillisesti ja tunteiden vuoristorata kuulostaa liiankin tutulta. Tällaiset oireet voivat toki johtua myös pelkistä hormonaalisista muutoksista.

4. Ummetus

Kilpirauhasen vajaatoiminta voi johtaa ruoansulatuksen hidastumiseen ja ummetukseen. Ummetus onkin yksi yleisimmistä kilpirauhasen vajaatoimintaan liittyvistä oireista.

5. Muutokset makuaistissa

Maistuvatko samat ruoat yllättäen erilaisilta? Kilpirauhasen liikatoiminta voi kiihdyttää aineenvaihduntaasi liikaa ja nostaa kehon ”ylikierroksille”. Tämä aiheuttaa muutoksia myös makuaistissa.

6. Hikoilu

Yksi merkki on kehon lämpötilan vaihtelu. Suosittelemme tutkituttamaan asian, jos saat yllättäviä hikoilukohtauksia ja kehon lämpötilasi nousee äkillisesti ilman järkevää syytä.

7. Paleleminen

Paleletko jatkuvasti? Tulee otsallesi kylmää hikeä? Tämä voi olla yksi merkki kilpirauhassairaudesta.

8. Paino-ongelmat

Jos sinulla on vaikeuksia ylläpitää painoa tai laihduttaa, vaikka treenaat ja syöt niin kuin muutkin, syy saattaa piileä kilpirauhasen toiminnassa. Pitkään kilpirauhassairaudesta kärsinyt henkilö voi myös kokea tavallista voimakkaampaa turvotusta ympäri kehoa.

9. Kuiva iho ja kuivat hiukset

Kutiaako ihosi? Ovatko hiuksesi huonossa kunnossa ja kuivat, ehkä niitä on alkanut myös putoamaan? Myös tämä voi johtua kilpirauhassairaudesta.

10. Lihassärky

Kilpirauhassairaudet voivat aiheuttaa voimakasta lihassärkyä. Ongelmat ilmenevät yleensä vasta silloin, kun sairaus on edennyt pidemmälle.

11. Kurkkukipu

Jos kurkkusi on jatkuvasti kipeä kilpirauhasten alueelta, niin kaikki ei ole luultavasti kunnossa. Tuntuuko siltä kuin kurkussasi olisi pala, joka ärsyttää aina niellessä. Tämä voi johtua kilpirauhasissa olevasta tulehduksesta.

Tunnistitko itsesi oheisista oireista? Suosittelemme käväisemään lääkärissä ja varmistamaan että kaikki on kunnossa.

Jaa tämä uutinen Facebookissa, sillä tuhannet suomalaiset kärsivät taatusti tietämättään kilpirauhassairaudesta!