Meri-, mineraali- ja yrttisuolat ovat tulleet kauppojen hyllyille jäädäkseen.

Ne ovat epäilemättä hyvän makuisia, tyylikkäitä annoksen päällä ja kovin trendikkäitä kaikin puolin, mutta asiantuntijoiden mukaan niitä ei kuitenkaan kannattaisi suosia. Syy tähän piilee jodissa.

Suomalaiset kärsivät jodin puutteesta

Viime vuonna suoritetussa FINRISKI-tutkimuksessa havaittiin että useimmat suomalaiset kärsivät lievästä jodinpuutteesta. Jodioitu suola on yksi tunnetuimmista jodinlähteistä, joten sen käytön lisääminen olisi periaatteessa yksinkertainen ratkaisu ongelmaan.

Asiantuntijat eivät kuitenkaan kehoita suomalaisia lisäämään suolan käyttöä, koska suolan liiallinen saanti nostaa verenpainetta. Jos kuitenkin päättää maustaa ruokaansa suolalla, niin jodioimattomat suolat kannattaa jättää kaupan hyllylle ja valita jodioitu suola.

Riskiryhmässä vegaanit ja raskaana olevat

Jodinpuutos voi johtaa kilpirauhasen suurentumiseen eli struumaan. Jodia ei kuitenkaan tule saada myöskään liikaa, koska myös se on haitallista. Tästä syystä asiantuntijat eivät suosittelekaan jodin ottamista ravintolisänä, vaan oikeat ruokavalinnat riittävät sopivan jodiannoksen saamiseksi. Hyviä jodinlähteitä ovat maitotuotteet (maito, piimä), kananmuna ja kala.

Erityisesti raskaanaolevien naisten ja vegaanien kannattaa kiinnittää huomiota riittävään jodinsaantiin. Kasvikunnan tuotteissa ja suomalaisessa maaperässä jodia on niukalti, joten jodioidun suolan suosiminen on erityisen tärkeää kasvissyöjille.

 

 

terveysnappi

 

 

Lähde: Iltalehti, Syöhyvää.fi, Terve.fi

Kommentit

kommenttia