Proteiinipitoista härkäpapua on tähän asti viljelty suomalaisilla pelloilla lähinnä eläinten rehuksi – mutta luultavasti ei enää kauan.

VTT on kehittänyt menetelmän, jolla härkäpavusta saadaan valmistettua jauhetta joka soveltuu hyvin leipomiseen. Ensimmäisten aistinvaraisten testien perusteella jauheesta valmistettu leipä ja pasta maistuivat paremmilta kuin vastaavat soija- maissi- tai riisijauheesta valmistetut tuotteet. Härkäpapupastan maku on koehenkilöiden mielestä hyvin lähellä tavallisen durumvehnäpastan makua. 100-prosenttisesta härkäpapujauheesta valmistettu pasta on luontaisesti gluteenitonta, joten se sopii myös keliaakikoille ja gluteeniyliherkkyydestä kärsiville.

 

Kotimaisten peltojen proteiinipommi

Härkäpavussa on jopa kaksinkertaisesti proteiinia vehnään verrattuna. Lisäksi härkäpapu sisältää monia terveydelle tärkeitä hivenaineita, ravintokuituja ja bioaktiivisia yhdisteitä. Näiden ominaisuuksien vuoksi härkäpavulle voi povata hyvää tulevaisuutta: Se toimii erinomaisena lihan korvikkeena osana monipuolista kasvisruokavaliota.

Härkäpavun hinta on ollut tähän asti huomattavasti alhaisempi kuin esimerkiksi herneen ja soijapavun. Lisääntyvä kysyntä tehnee härkäpavusta yleisemmän näyn myös kotimaisessa maalaismaisemassa.

 

 

Katso myös:

Lähde: Makuja

Kuva: rpavich

Kommentit

kommenttia