Korvaa monivitamiinit näillä ruoilla — kehosi kiittää!

Moni turvautuu ottamaan monivitamiineja erityisesti talvisin, jolloin auringonvalo on vähäistä. Vitamiinit kannattaa ottaa kuitenkin aina ruoasta, mikäli tämä on mahdollista. D-vitamiinin nauttiminen kapseleina tai pillereinä on kuitenkin suositeltavaa Suomessa, jossa aurinko näyttäytyy muutaman kerran koko syksyn ja talven aikana.

Alla on viisi ruokaa, jotka tarjoavat kehollesi erinomaisen määrän vitamiineja ja hivenaineita:

1. Mantelit

Mantelit sisältävät lukuisia vitamiineja. Tutkimus osoitti, että vain 40 grammaa manteleita päivässä nosti rasvahappojen, E-vitamiinin ja magnesiumin määrän päivittäisen saantisuosituksen tasolle. Pähkinät ovat myös huomattavasti terveellisempi välipala, mikäli sinulla on tapana sortua naposteluun.

2. Merenelävät

Osterit, simpukat, kampasimpukat ja muut merenelävät sisältävät suuria määriä vitamiineja ja hivenaineita. Ne sisältävät paljon ravintoa, mutta ovat vähäkalorisia, rasvaisia ja sisältävät runsaasti proteiinia.

Ne ovat myös herkullisia verrattuna pillereihin! Muutama osteri sisältää päivittäiseen saantisuositukseen verrattuna 10 kertaisen määrän B12-vitamiinia, 15 kertaisen määrän sinkkiä, 5 kertaisen määrän kuparia ja 3 kertaisen määrän seleeniä. Myös kehosi rautavarastot täyttyvät. Samat ominaisuudet pätevät myös kampa-, sini- ja vihersimpukoihin.

3. Kvinoa

Halpa ja runsasravinteinen kvinoa sisältää erilaisia vitamiineja, valtavan määrän kuituja ja proteiineja. Ei olekaan ihme, että Inkat kutsuivat kyseistä herkkua ”Jumalten viljaksi.”

Kvinoa ei oikeasti ole kuitenkaan vilja, sillä se kuuluu punajuurten, pinaatin ja lehtimangoldien sukuun. Pienet siemenet sisältävät hyviä rasvoja, fosfaattia, mangaania, magnesiumia, rautaa, kuparia, fosforia ja sinkkiä.

Kvinoa sisältää enemmän antioksidantteja kuin esimerkiksi superterveellinen karpalo — ei olekaan ihme, että sitä kutsutaan ”superfoodiksi.” Kvinoaa voi lisätä aamuisin esimerkiksi myslin tai puuron sekaan.

4. Etikkaliemeen säilötyt vihannekset

Hapankaali ja muut etikkaan säilötyt vihannekset sisältävät vatsallesi tärkeitä probiootteja, kuten maitohappobakteereja. Prosessi nostaa vitamiinien ja entsyymien tasoa: syö etikkaan säilöttyjä vihanneksia aterioiden yhteydessä ja saat päivittäisen annoksen C- ja B-vitamiineja, aminohappoja, lysiiniä sekä metioniinia.

Etikkaan säilöttyjä vihanneksia kannattaa nauttia päivittäisten aterioiden yhteydessä, goodgutdie.com kirjoittaa.

5. Merilevä

Oletko syönyt sushia? Siinä tapauksessa olet varmasti maistanut myös rullia, joiden ympärillä on merilevää. Merilevä sisältää mineraaleja, kuten rautaa, kalsiumia, kaliumia, niasiinia, fosforia ja magnesiumia.

Merilevä sisältää yhteensä 56 erilaista mineraalia, joita ihmiskeho tarvitsee!

Olin yllättynyt siitä, kuinka paljon nämä arkipäiväiset ruoat sisältävät vitamiineja, mineraaleja ja hivenaineita. Erityisesti merilevän terveydelliset ominaisuudet tekivät vaikutuksen.

Jaa tieto Facebookissa, jotta ystäväsi eivät tuhlaa rahaa kalliisiin monivitamiineihin!

Lähde: prevention.com

Kommentit

kommenttia