Jalostus on muuttanut tuttuja hedelmiä vuosien saatossa merkittävästi. Hiljalleen tapahtuneesta muutoksesta ei kuitenkaan ole monestikaan jäljellä todisteita – varsinkaan hedelmistä jotka ovat alkaneet muuttaa muotoaan jo satoja vuosia sitten.

On kuitenkin eräs tapa kurkistaa hedelmien jalostuksen menneisyyteen: Vanhat taulut.

Giovanni Stanchi -niminen italialainen renesanssimaalaaja ikuisti 1600-luvun puolivälissä allaolevan hedelmäasetelman, jossa näkyy halkaistu vesimeloni oikeassa alakulmassa:

 

41144824rs

 

Vox-sivuston haastattelema kasvinjalostutieteen professori James Nienhuis kertoo käyttävänsä ylläolevaa maalausta luokkahuoneessaan esimerkkinä kasvinjalostuksen vaikutuksista kasvien ja hedelmien kehitykseen.

Nienhuisin mukaan ensimmäiset vesimelonit saapuivat Afrikasta Eurooppaan 1600-luvun tietämillä, ja ne todella näyttivät ylläolevassa maalauksessa kuvatun kaltaisilta. Punaista hedelmälihaa oli tuon ajan vesimeloneissa vähemmän kuin nykyään, ja sisus oli onkaloinen ja muutenkin nykyihmisen silmin katsottuna erikoisen mallinen.

Ajan saatossa vesimeloneja on jalostettu siten että niiden hedelmälihapitoisuus on kasvanut ja sisus on muuttunut tasapaksuksi. Samalla 1600-luvun alkuperäisvesimelonit ovat hävinneet lähes tyystin – niitä löytyy enää vain siemenpankeista. Nienhuisin mukaan seuraava looginen askel on että myös vesimelonin siemenet häviävät jalostuksen seurauksena. ”Onneksi meillä on sitten näyttää tuleville sukupolville ainakin valokuvia siemenellisistä vesimeloneista” Niehaus toteaa.

 

 

Katso myös:

Vesimeloniherkkuja

 

 

Lähde: Vox

Kuva: McKay Savage / Giovanni Stanchi