Ulkomailla kannattaa olla tarkkana sen suhteen mitä suuhunsa laittaa.

Joitain ruokia ei kannata maistella ulkomailla, etenkään jos vatsa ei ole tottunut paikalliseen bakteeristoon. Tässä seitsemän vältettävää ruokaa.

Ethän syö näitä ulkomailla?

1. Pastöroimattomat maitotuotteet

Raakamaito on trendikäs herkku Suomessa, mutta ulkomailla siihen ei kannata koskea. Mm. kolibakteeri ja listeria viihtyvät pastöroimattomassa maidossa.

2. Salaatit

WHO suosittelee turisteja pääsääntöisesti välttämään salaatteja eksoottisissa maissa vieraillessaan. Suositus johtuu siitä että salaatinlehdissä on usein mikro-organismeja joita on vaikea pestä vedellä kokonaan pois. Toisaalta hanavesi itsessään on monissa maissa hyvin bakteeripitoista.

3. Raaka ja puoliraaka kala

Sushi ei välttämättä ole hyvä idea ulkomailla. Raa’assa kalassa voi piillä loisia, jotka saattavat aiheuttaa jopa maksasyöpää. Useimmiten oireet ovat tosin vähemmän dramaattisia, mutta kuitenkin varsin ikäviä: oksentelua, heikotusta ja ripulia.

4. Buffettiruoat

Seisovat pöydät kannattaa kiertää kaukaa. Ruoat seisovat niissä usein tuntikausia, jolloin ne altistuvat mm. ruokailijoiden sormeilulle, yskänpuuskille ja kärpäsille.

5. Ohutkuoriset hedelmät

Omenat ja muut ohutkuoriset hedelmät kannattaa jättää syömättä, ellet sitten kuori niitä ensin. Peseminen ei useinkaan poista kaikkia bakteereita ja taudinaiheuttajia joille hedelmät altistuvat. Banaani, mango ja vesimeloni ovat turvallista syötävää, kunhan varmistat että veitsi jolla leikkaat niitä on puhdas ja kuiva.

6. Raaka ja puoliraaka liha

Pihvejä ei kannata tilata mediumina ulkomailla ruokaillessa. Medium-pihvi paistetaan alemmassa lämpötilassa ja vähemmän aikaa kuin ns. well done -pihvi, joten siinä on myös huomattavasti enemmän mikrobielämää kun se tuodaan eteesi lautasella.

7. Eksoottiset lihaherkut

Madventures-tyyppiset tempaukset ovat hauskoja, mutta ne kannattaa jättää silti tekemättä. Apinanaivot ja lepakonliha voivat pahimmillaan sisältää ebolan tai rabieksen kaltaisia tappavia viruksia. Saatat myös päätyä epähuomiossa syömään uhanalaisen lajin lihaa.

 

Katso myös:

Lisää matkailuherkuttelua

 

Lähde: HuffPost