Hampaita suojaava kiille on kovaa ainetta, joka ei lohjettuaan enää parane.

Pidä siis kiilteestäsi huolta ja vältä ainakin nämä ”hammasmokat”!

1. Sitrusmehut

Appelsiini-, greippi- ja sitruunamehut ovat erittäin haitallisia hampaille. Ne ovat sokeripitoisuudeltaan verrattavissa Kokikseen ja ne ovat myös hyvin happamia. Juo siis kohtuudella ja vältä harjaamasta hampaita heti appelsiinimehua juotuasi. Kiille pehmenee happamien juomien juomisen jälkeen, mikä altistaa ne vaurioille jos ryhdyt harjaamaan niitä saman tien.

2. Pitkäkestoiset liikuntasuoritukset

Tutkimusten mukaan pitkiä liikuntasuorituksia tekevien urheilijoiden hammaskalusto on keskimäärin huonommassa kunnossa kuin niiden jotka eivät liiku yhtä aktiivisesti. Syitä uumoillaan olevan ainakin kaksi: Makeat ja happamat urheilujuomat ja se, että suu kuivaa urheilusuorituksen aikana. Xylitol-purukumin syöminen urheilun aikana voi helpottaa ainakin jälkimmäistä ongelmaa.

3. Painojen nostelu

Nosteletko raskaita painoja? Oletko huomannut purevasi hampaita yhteen nostaessasi painoja? Tämä yleinen tapa voi kuluttaa hampaita yllättävän paljon. Voit ehkäistä ongelmat käyttämällä hammassuojaa.

4. Lääkkeet

Monien lääkkeiden sivuvaikutuksiin kuuluu suun kuivuminen. Ongelmaa voi torjua juomalla enemmän vettä tai syömällä xylitol-purukumia.

5. Närästys

Jatkuva närästys (eli vatsahappojen nouseminen ruokatorveen ja nieluun) voi aiheuttaa tuhoa etenkin takahampaille. Keskustele lääkärisi kanssa jos kärsit jatkuvasta närästyksestä.

 

Katso myös:

Lisää ruokaan ja terveyteen liittyviä juttuja

Lähde: Iltalehti

Kommentit

kommenttia