Kofeiinin liittyy muutamia harhaluuloja, joita on syytä vähän oikoa.

Tiesitkö näitä?

Myytti: kofeiini poistaa nesteitä kehosta.

On totta että kofeiini itsessään poistaa jossain määrin nesteitä kehosta. Jos saat kofeiinia kahvin tai teen muodossa, niin kofeiinin nesteitä syrjäyttävä vaikutus jää kuitenkin pienemmäksi kuin kahvissa tai teessä olevan veden nesteyttävä vaikutus. Kofeiinipitoiset juomat siis nesteyttävät siinä missä muutkin juomat.

Myytti: kofeiiniton kahvi ei piristä.

Niinsanotuissa decaf-kahveissakin on pieniä määriä kofeiinia. Kymmenen ”kofeiinitonta” kahvikupillista voi vastata kofeiinipitoisuudessa yhtä tai kahta normaalia kupillista.

Myytti: kofeiini auttaa piristymään, jos alkoholijuomia on tullut juotua liikaa.

Tämä pitää osin paikkansa, mutta vain pieneltä osin. Hiirikokeissa selväpäiset hiiret ratkaisivat sokkelotestit huomattavasti paremmin kuin alkoholia ja kofeiinia nauttineet yksilöt. Kofeiinia saaneet hiiret siis piristyivät kyllä, mutta niistä ei tullut yhtään fiksumpia. (Lisää alkoholimyyteistä)

Myytti: kofeiinilla on vain terveyttä heikentäviä ominaisuuksia.

Kofeiinin on itseasiassa todettu ehkäisevän jossain määrin Parkinsonin- ja Alzheimerintautia.

Myytti: kofeiini auttaa painonpudottamisessa.

Tässäkin on pieni hitunen totuutta. Kofeiini kyllä nopeuttaa kehon aineenvaihduntaa hieman ja hetkellisesti. Tällä ei kuitenkaan ole todettu olevan pysyviä ja merkittäviä vaikutuksia painonpudotustavoitteita silmälläpitäen.

 

Katso myös:

Lisää herkullisia kahvijuttuja

Lisää kofeiinista

 

Lähde: Huffington Post

Kommentit

kommenttia