Suomalaisten juomistottumukset ovat viime vuosina keskieurooppalaistuneet.

Viininlipittelyn ohella kuitenkin myös perinteinen viikonloppukännäys on pitänyt pintansa. Ei siis ihme että joillain alkoholinkulutus on lähtenyt lapasesta.

Tässä viisi merkkiä joista tunnistat kuulutko edellämainittuun joukkoon.

1. Viikonloppu ei tunnu viikonlopulta ilman ”kunnon tumuja”

Vaikka et joisi viikolla, niin jokaviikonloppuinen kännääminen kertoo vähintäänkin orastavasta alkoholiongelmasta.

Vaikka viimeisimpien tutkimusten mukaan muutama alkoholiannos viikossa näyttää edistävän terveyttä, niin kerralla juotuina niiden vaikutus on päinvastainen. ”Tumuttaminen” voi johtaa krapulaa vaarallisempaan alkoholimyrkytykseen (etenkin naisilla), ja pitkällä tähtäimellä alkoholilla läträäminen nostaa myös verenpainetta.

2. ”Yksille meneminen” ei koskaan jää yhteen

Onko sinun vaikeaa pidättytyä vain yhdessä juomassa? Jos yksille meno muuttuu aina vähintään kolmeksi kaljaksi, niin sinulla voi olla ongelma. Kuten diabetes ja sydänsairaudet, myös alkoholiongelma tulee hiljalleen, kavalasti ja huomaamatta. Jos et pysy mukana laskuissa siitä miten paljon on tullut otettua, niin laita käyttämäsi alkoholimäärät taulukkolaskelmaohjelmaan. Näin pysyt paremmin perillä siitä miten paljon oikeastaan käytät aikaa ja rahaa juomiseen.

3. Menetät usein muistisi

Alkoholi vaikuttaa muistiin merkittävästi. Jos kosteat illat tuppaavat sisältämään usein ”mustia aukkoja”, niin juomasi alkoholimäärät ovat riistäytyneet käsistä. Alkoholin liiallinen kuluttaminen voi pitkällä aikavälillä johtaa Alzheimerin taudin ja dementian kaltaisiin vakaviin aivosairauksiin.

4. Jätät lupaamiasi asioita tekemättä alkoholin vuoksi

Alkoholista on muodostunut sinulle ongelma siinä vaiheessa, jos jätät alkoholin vuoksi tekemättä asioita jotka olet muille (tai itsellesi) luvannut. Jos siis lasten nukkumaansaatteleminen jää puolitiehen lauantai-iltaisen pöhnän vuoksi tai sunnuntain joogatunti jää väliin krapulan takia, niin alkoholista on muodostunut jo liian iso osa elämääsi.

5. Jos läheisesi mainitsevat asiasta sinulle

Jos olet kuullut läheisiltäsi vihjailuja tai suorasukaisempia kommentteja alkoholinkäytöstäsi, niin alkoholin käyttö on mitä luultavimmin lähtenyt käsistä.

Jos olet menossa ystäväsi kanssa juhliin missä alkoholia tarjoillaan rajattomasti, niin kannattaa kertoa ystävällesi mikä alkoholinkulutusrajasi on – esimerkiksi kaksi juomaa. Näin olet tehnyt lupauksen paitsi itsellesi, myös ystävällesi. Näin lupauksessa on helpompi pysyä.

On myös hyvä tiedostaa, että jos et oikein uskalla kysyä ystäviltäsi alkoholinkäytöstäsi, niin mitä luultavimmin käytät sitä liikaa.

 

 

Katso myös:

Lisää asiaa alkoholista

 

 

Lähde: Prevention

Kommentit

kommenttia