Luulitko että kahvin hörppiminen työpäivän lomassa tekee sinusta tehokkaamman?

Totuus on valitettavasti jotain ihan muuta. Tässä kolme tapaa joilla kahvi tekee työpäivästäsi tehottomamman.

1. Kofeiinin piristävä vaikutus on myytti

Monet juovat kahvia koska he kokevat sen sisältämän kofeiinin piristävän. Johns Hopkins Medical School -tutkimuslaitoksessa suoritettujen tutkimusten perusteella näyttää kuitenkin siltä, että kyse on illuusiosta. Kahvin piristävä vaikutus näyttää johtuvan siitä, että kofeiini poistaa hetkellisesti kofeiininpuutoksesta aiheutuvat vieroitusoireet. Kahvinjuojien vireystaso on siis parhaimmillaankin vain samalla tasolla kuin heillä jotka eivät kahvia juo.

2. Adrenaliini tekee irrationaaliseksi

Kofeiini saa kehon erittämään adrenaliinia, hormonia joka saa kehon ”taistele tai pakene” -moodiin. Tämä moodi on ollut hyödyllinen luolamiehille siinä vaiheessa kun leijona on hypännyt yllättäen puskasta eteen. Tämän päivän toimistotyöntekijälle adrenaliinista ei kuitenkaan ole hyötyä – päin vastoin, se muuttaa ajattelun vauhkoksi ja irrationaaliseksi. Kahvin vaikutuksen alaisena ei siis kannata kirjoittaa niitä kaikkein tärkeimpiä sähköposteja!

3. Pilaa yöunet

Kofeiini vaikuttaa kehossa hyvin pitkään: 24 tuntia kahvin juomisen jälkeen kehossasi on vielä 25 % nauttimastasi kofeiinimäärästä. Jos juot puolen päivän aikaan kahvia, peräti 50 % tällöin nauttimastasi kofeiinista on yhä verenkierrossasi kun menet nukkumaan. Kofeiini pilaa yöunesi häiritsemällä aivojesi kykyä vaipua rentouttavimpaan unenmuotoon eli REM-uneen. Kun aamulla heräät väsyneenä, juot kahvia piristyäksesi. Näin saat jälleen lisää kofeiinia verenkiertoosi ja noidankehä on valmis: Seuraavakin yö on pilalla.

 

Katso myös:
Lisää kahvi-inspiraatiota
Lisää ruokaan ja terveyteen liittyviä juttuja
 

Lähde: Business Insider

Kommentit

kommenttia