Kansa on tällä viikolla ihmetellyt sosiaalisessa mediassa suomalaisen kurkun kalleutta. Kohu alkoi siitä, kun Jethro Rostedt jakoi Twitterissä kuvan, jossa ihmeteltiin miten suomalainen kurkku maksaa yli nelinkertaisesti espanjalaiskurkkuun verrattuna. Suomalaiskurkun kilohinta oli kuvassa huikeat 4,49 e, kun vastaavan espanjalaisen sai hintaan 0,99 e/kg.

Mistä näin suuri hintaero johtuu? Tässä muutama syy ilmiölle.

 

1. Työolot alkuperämaassa

  • Espanjalaiskurkut ovat matkanneet läpi tullien ja tyrskyjen saapuessaan tänne kylmään pohjolaan. On siis varsin erikoista että hintaero on lähellä tuotettuun kurkkuun näinkin iso. Merkittävä osa hintaerosta selittyy sillä, että työvoima on halpaa monissa vihanneksia tuottavissa maissa. Kyseisissä maissa myös sosiaaliturva on usein huomattavasti heikompi kuin Suomessa.

 

2. Kasvukausi

  • Eteläiset maat pystyvät tuottamaan tehokkaasti paljon kasviksia ja viljaa suotuisan ilmaston vuoksi. Kasvukausi on näissä maissa pitkä ja satoisa, joten vihanneksia riittää ”dumpattavaksi” asti.

 

3. Kaupan kate

  • Kauppapuutarhuriliiton toiminnanjohtaja Jyrki Jalkasen mukaan viljelijä saa tällä hetkellä kurkuistaan noin pari euroa kilolta. Jethron dokumentoimassa tapauksessa kauppa on siis lätkäissyt yli puolet katetta päälle. Jalkasen mukaan yli neljän euron kilohintainen kurkku onkin liian kallis.

 

 

Katso myös: Kurkkuherkkuja

Lähde: Makuja

Kuva: ProfDEH

Kommentit

kommenttia